Per què el vi se serveix en copa?
Per què el vi se serveix en copa? El recipient en què se serveix el vi té una importància insospitada. Si bé molts es pregunten perquè el vi es pren en una copa i no en un got, la resposta no és senzilla, té de fet una combinació de ciència, tradició i delit. Molt més enllà de ser una simple preferència subjectiva, l’elecció d’una copa per al tast de vins és el que permet apreciar plenament aquesta beguda ancestral.
Per què el vi es pren en copes?
El per què la forma de les copes
El disseny i la forma de la copa ve de la voluntat de realçar les característiques sensorials de la beguda. L’estretor de la copa a la part superior és el que permet concentrar les aromes cap al nas del tastador. L’experiència olfactiva és més rica i completa. Per contra, una copa amb una obertura més àmplia dispersa les aromes i redueix la capacitat de capturar tots els matisos del vi.
La tija de la copa de vi no és, com es pensaria, un simple element estètic. En realitat aquest compleix una funció pràctica essencial: subjectar la copa per la tija és el que impedeix que la calor de les mans es transfereixi al vi, i la temperatura és un factor fonamental al tast: altera significativament les aromes i sabors del vi.
transparència de la copa de vi
El tast comença pels ulls; aquesta és la raó de les copes translúcides i transparents. En observar el color i la claredat del vi, ja se’n distingeix la composició; el color pot proporcionar pistes sobre l’edat i el tipus de vi, mentre que la claredat pot indicar-ne la puresa i la condició. Una copa opaca o acolorida no permetria aquesta observació detallada, cosa que limitaria l’experiència visual que complementa el tast.
Airejació de vi
Probablement hagis sentit que el vi necessita respirar; és veritat: la copa de vi, amb la seva forma de bol, proporciona una superfície més gran perquè el vi entri en contacte amb l’aire. Aquest procés és fonamental perquè el vi desplega tot el seu potencial aromàtic. En un got, la superfície de contacte amb l’aire és molt menor, cosa que restringeix l’aireig i, en conseqüència, l’experiència sensorial. Això s’ensenya en temes més avançats que cal estudiar per ser tastador de vins.
Proveu la copa de vi ideal
Triar una copa en lloc d’un got per servir el vi no és, doncs, una qüestió d’etiqueta, sinó una pràctica basada en principis sensorials i científics. La forma, la tija, la transparència i la capacitat d’aireig de la copa de vi són els factors determinants per maximitzar l’apreciació de les aromes, els sabors i els colors.
Estem segurs que amb aquestes raons al cap, el gaudi de l’art de tastar augmentarà, així com l’apreciació de ciència i tradició. És moment de posar-ho en pràctica! Fes el nostre tast de vins Barcelona i experimenta noves experiències amb nosaltres.